Japan is van plan om 1 miljoen ton radioactieve koelwater van de in 2011 ontplofte kerncentrale in Fukushima in zee te lozen. De reden is dat er geen plaats meer is volgens het Energiebedrijf TEPCO en de opslagcapaciteit in 2022 vol is. De lozing kan echter gevolgen hebben voor het milieu en voor de mens doordat verspreiding van radioactieve isotopen volgt door de hele voedselketen.

Een verspreiding wereldwijd is goed mogelijk. Wetenschappelijk onderzoek heeft al uitgewezen dat de radioactieve isotopen cesium-137 en cesium-134, die vrijkwamen bij de kernramp in  2013, binnen twee jaar via de Stille Oceaan de Amerikaanse kust wisten te bereiken. De gevaarlijke stof Cesium-137 bijvoorbeeld echt zich goed aan Chloriden (CL), wat goed oplost in water. Groene algen nemen dit op uit het water, hetgeen weer gegeten wordt door plankton welke op zijn buurt weer gegeten wordt door vissen. Vissen worden weer gegeten door grotere vissen, welke op hun buurt weer via visnetten bij de mens op hun bord terecht komt. Bij ophoping en overschrijding van de grenswaarden bij de mens kan er hierdoor kanker ontwikkeld worden.

Het is nu de bedoeling om het radioactieve water in de Grote Oceaan te lozen. Dagelijks komt er duizenden liters gevaarlijke stoffen bij doordat de reactoren nog steeds afgekoeld moet worden. De Japanse overheid wil over twee jaar beginnen met de lozing en zal tientallen jaren in beslag gaat nemen.

Ook de risico’s van de chemische industrie beschouwen? Volg de E-learning BRZO en externe veiligheid.